In mijn praktijk bied ik in de regio Hattem, Heerde, Zwolle, Kampen ook Brainspotting aan.

Brainspotting is een therapeutische benadering die er op gericht is om op een milde manier trauma te verwerken en het emotioneel welzijn te bevorderen.

Het is vanuit EMDR ontwikkeld door David Grand en wordt beschouwd als een vorm van psychotherapie die gebruikmaakt van oogbewegingen en de richting van iemands blik om toegang te krijgen tot diepgewortelde emotionele en lichamelijke ervaringen.

Het woord Brainspotting verwijst naar het idee dat er bepaalde punten in het gezichtsveld zijn waar de ogen op kunnen worden gefocust om toegang te krijgen tot specifieke traumatische herinneringen of emotionele blokkades opgeslagen in het brein en het zenuwstelsel. Door het richten van de ogen op deze “Brainspot” kan ik als therapeut samenwerken met jou als cliënt om de opgeslagen emoties en ervaringen te verkennen en te verwerken.

Brainspotting

Wat is het doel van Brainspotting?

Het doel van Brainspotting is om de natuurlijke verwerkingsmechanismen van de hersenen te stimuleren en de emotionele en fysieke symptomen die verband houden met het trauma te verminderen. Het kan worden gebruikt bij verschillende vormen van trauma, angst, depressie en andere emotionele uitdagingen. Denk bijvoorbeeld ook aan spanning bij het spreken voor groepen, het blokkeren in het uiten van creativiteit, of blokkeren in prestaties leveren op sportief vlak. Het is belangrijk op te merken dat Brainspotting een gespecialiseerde therapeutische techniek is en moet worden uitgevoerd door een getrainde professional. In mijn geval heb ik al de levels van de opleiding Brainspotting doorlopen, al verschillende jaren ervaring als therapeut, en daarnaast zelf ook enkele jaren Brainspotting doorlopen in een persoonlijk proces.

Wat is de therapeutische benadering van Brainspotting?

 Brainspotting is gebaseerd op het feit dat trauma zich niet alleen in de geest bevindt, maar ook in het lichaam. De therapeut richt zich op het observeren van oogbewegingen en lichaamssensaties om toegang te krijgen tot de diepere lagen van traumatische herinneringen en de daarbij behorende emoties. Er is een wel of niet merkbare ontlading in het lichaam, maar ook op emotioneel vlak. Het is een meer milde methode dan EMDR omdat het veel meer gefocust is op wat je in je lichaam aan spanning waarneemt als je begint te vertellen over een bepaalde situatie. Bij EMDR is het regelmatig zo dat je vertelt over een situatie en er een stukje uitpakt wat je op afstand als een film op een scherm voor je ziet. Bij Brainspotting gaat het meer over lijfelijk voelen waar de spanning of emotie zit.

Bilaterale Stimulatie

Bilaterale stimulatie is ook een onderdeel van Brainspotting. Ik gebruik muziek als vorm van stimulatie om het verwerkingsproces te ondersteunen. Dit is een playlist met muzieknummers die door David Grand is ontwikkeld op bepaalde hertzniveaus en frequenties, die afwisselend links en rechts te horen zijn via de hoofdtelefoon die je tijdens een Brainspotsessie op krijgt.

Is Brainspotting hypnose?

Hoewel hypnose en Brainspotting beide therapeutische technieken zijn, zijn ze niet hetzelfde. Hypnose is een aparte benadering die zich richt op het opwekken van een veranderde bewustzijnstoestand om toegang te krijgen tot het onderbewuste. Brainspotting maakt daarentegen gebruik van het visuele veld om hersenactiviteit te creëren en emotionele verwerking te vergemakkelijken en werkt daarbij ook in het onbewuste. Het kan zich voordoen dat na een Brainspotsessie je voelt dat er wat is veranderd en verbeterd terwijl je niet precies kunt verklaren wat. Sommigen benoemen het als dat er een verschuiving of klik heeft plaatsgevonden.

Kan Brainspotting ook schadelijk zijn?

Nee, er kunnen zich wel bijwerkingen voordoen. Over het algemeen wordt aangenomen dat Brainspotting een veilige en effectieve therapie is. Het is een krachtige en effectieve, laagdrempelige behandelwijze bij verschillende klachten. Het is echter belangrijk op te merken dat elke vorm van therapie, inclusief Brainspotting, potentiële risico’s en bijwerkingen met zich mee kan brengen. Het is mogelijk dat bepaalde mensen negatieve reacties ervaren tijdens of na een Brainspotting-sessie, zoals verhoogde angst, emotionele ontregeling of tijdelijke toename van symptomen. We werken in de afronding na een Brainspot sessie altijd toe naar lichamelijke ontspanning zodat je in rust weer vertrekt. Bijwerkingen kunnen ook zijn vermoeidheid, een soort van ‘watten’ gevoel in je hoofd, dieper of juist lichter slapen, of meer gaan dromen. 

brainspotting-therapie-mirjam-karssen-gaanvoorherstel

Bij welke klachten is Brainspotting helpend? 

Brainspotting is een therapeutische benadering die kan helpen bij verschillende klachten en aandoeningen. Hoewel er beperkt onderzoek is naar de effectiviteit van brainspotting, suggereren klinische ervaringen en getuigenissen van therapeuten en cliënten dat het gunstig kan zijn bij de volgende klachten:

  • Trauma: Brainspotting kan effectief zijn bij het verwerken van traumatische ervaringen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere vormen van trauma.
  • Angststoornissen: Het kan nuttig zijn bij verschillende vormen van angst, zoals gegeneraliseerde angststoornis, sociale angststoornis, paniekstoornis en fobieën.
  • Depressie: Brainspotting kan worden gebruikt als onderdeel van een behandelplan voor depressie, waarbij het kan helpen bij het identificeren en verwerken van onderliggende emotionele blokkades.
  • Stress en burn-out: Bij stressgerelateerde klachten en burn-out kan brainspotting helpen bij het verminderen van de symptomen en het herstellen van het psychologisch welzijn.
  • Verslavingen: Hoewel brainspotting geen op zichzelf staande behandeling is voor verslavingen, kan het een aanvullende benadering zijn om onderliggende trauma’s en emotionele oorzaken van verslaving aan te pakken.
  • Prestatieverbetering: Brainspotting kan ook worden gebruikt om de prestaties en vaardigheden van individuen te verbeteren, zoals bij sportpsychologie, artistieke prestaties en persoonlijke groei.

Het is belangrijk op te merken dat brainspotting niet voor iedereen geschikt is, en de effectiviteit kan variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden. Vanuit de intake en de vastgestelde hulpvraag zullen we het dan samen duidelijk krijgen.

Hoeveel Brainspotsessies zijn er nodig?

Het aantal brainspotsessies dat nodig is, kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en doelen van jou als persoon die de sessies ondergaat. Brainspotting is een therapie die gericht is op het verwerken en helen van trauma en andere emotionele problemen. De duur en het aantal sessies worden meestal bepaald door ons samen. 

Over het algemeen kan een brainspotsessie variëren van twee tot meerdere sessies, afhankelijk van de complexiteit van het trauma of de emotionele uitdagingen waar je mee te maken hebt. Sommige mensen ervaren al significante verbeteringen na twee tot vijf sessies, terwijl anderen mogelijk over een langere periode behandeling nodig hebben.

Contact formulier

Met behulp van onderstaand contact formulier kun je je aanmelden voor therapierelatietherapie, een training of mij vragen voor een spreekbeurt.

Direct telefonisch contact kan ook, wel ben ik telefonisch minder goed bereikbaar. Mijn nummer is: 06 -17150223
Een mail naar: info@mirjamkarssen.nl is ook altijd mogelijk.

Onderstaande velden met een * zijn verplicht.

Telefoon

06-17150223

Adres

Vliegenstein 42, 8051 VE, Hattem

Uren

Maaandag: 09:30 - 21:30 uur
Dinsdag    : 09.30 - 17.00 uur
Om de week op dinsdag tot 21.30 uur
Woensdag : 09.30 - 17.00 uur

Laat je een aantal keer per jaar verrassen met een interessante nieuwsbrief met makkelijk leesbare informatie van Mirjam Karssen.

Abonneer op de nieuwsbrief