In mijn werk als christelijk psychosociaal therapeut en spreker in kerkelijk Nederland zie ik nog wel eens onder mede christenen fronsende wenkbrauwen zodra het woord meditatie valt. Vaak wordt christelijke meditatie verward met een techniek die bijvoorbeeld bij yoga en mindfulness wordt beoefend.
Maar meditatie onderhoudt je relatie met God, bouwt jezelf op en geeft rust in je hoofd, hart en lichaam. Niet jijzelf staat centraal, maar God en Zijn Woord.
Deze drie redenen tonen volgens mij aan dat meditatie Bijbels is:
1. Stil worden
Stil worden is nodig om bij je eigen menselijke gedachten weg te gaan, niet te luisteren naar jezelf, je te laten beïnvloeden door dingen vanuit de wereld.
In Psalm 46:11 staat ‘Wees stil en weet dat Ik God ben!’ Het woord stil komt uit het Hebreeuws en betekent ‘laten gaan’ of ‘loslaten’. De NBV vertaalt het met de strijd staken, erkennen dat Hij God is, verheven boven de volken, verheven boven de aarde. Verheven boven jou, verheven boven jouw aardse situatie.
Vaak wordt christelijke meditatie verward met een techniek die bijvoorbeeld bij yoga en mindfulness wordt beoefend
Als je in stilte beseft dat Hij groter is dan je eigen menselijke gedachten, je zorgen, onrust en spanning, dan wordt Hij de Ander die boven jouw eigen menselijke gedachten of situatie uitstijgt. In stilte tijd en ruimte apart zetten en beseffen dat Hij God is, zorgt ervoor dat je kiest om jezelf los te laten en je te richten op God en Zijn Woord. Je herkent weer dat Hij jouw God is en geeft Hem tegelijk de erkenning dat Hij God is.
Vaak wordt christelijke meditatie verward met een techniek die bijvoorbeeld bij yoga en mindfulness wordt beoefend.
2. Luisteren
Als er stilte is en we het bij Hem willen zoeken, ontstaat er ruimte om te luisteren en Zijn stem te verstaan. Dat kan zijn door het centraal zetten van een Bijbeltekst, door woorden die Jezus sprak, door een christelijk lied, tijdens een gebed, maar ook een preek kan een meditatie zijn.
We mogen verlangen onze eigen gedachten te laten vervangen door Zijn Waarheid en vertrouwd raken in het omgang hebben met Hem. Zoals in Psalm 25 staat: ‘Naar u, Heer, gaat mijn verlangen uit’ en ‘Maak mij, Heer, met uw wegen vertrouwd, wijs mij de weg van uw Waarheid en onderricht mij’.
3. Ontvangen
Vanuit het luisteren mogen we ontvangen van God en dat is genade. Zo was er iemand die worstelde met een minderwaardig zelfbeeld. Dit werkte door in zijn relaties, dus ook in de relatie met God. Daarbij gaf het spanningsklachten in zijn lichaam. Naast therapeutische interventies hebben we dit minderwaardige zelfbeeld bij God gebracht. We werden stil en gingen luisteren, want zou God die negatieve gedachten over hemzelf delen? Door het centraal zetten van God werden leugens en beschadigde beelden hersteld door Gods Waarheid.
Zoals David in Psalm 27: 7 zegt: ‘Hoor mij, Heer, als ik tot u roep, wees genadig en antwoord mij’. We mogen ontvangen van Hem naar ziel, geest én lichaam. Als we stil worden bij God en luisteren naar Zijn stem dan wordt onze ziel stil, en als onze ziel stil wordt heeft dat als gevolg dat ook ons lichaam tot rust komt. Dan is er ontspanning, komen we op adem bij Hem. We worden vervuld met Zijn Vrede, Zijn Shalom.
Als er stilte is en we het bij Hem willen zoeken, ontstaat er ruimte om te luisteren en Zijn stem te verstaan.
Als er stilte is en we het bij Hem willen zoeken, ontstaat er ruimte om te luisteren en Zijn stem te verstaan
Recente reactie(s)