In mijn praktijk bied ik in de regio Hattem, Heerde, Zwolle, Kampen ook EMDR aan.
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en wordt in het Nederlands vertaald als “Oogbeweging desensibilisatie en herverwerking”.
Aan de hand van oogbewegingen en/of zachtjes kloppen aan zijkant knieën, binnenkant handen, of op schouders, wordt geprobeerd het trauma opnieuw te verwerken.
Het is een therapeutische benadering die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar ook effectief is gebleken bij andere psychische aandoeningen en traumagerelateerde problemen. Denk bijvoorbeeld aan schokkende ervaringen, geweld op seksueel vlak, een verkeersongeval, of een geweldsincident. Eigenlijk alles wat overweldigend was en niet goed is verwerkt maar zich juist heeft vastgezet in je lichaam, in je brein en zenuwstelsel.
Wat is het doel van EMDR?
Het doel van EMDR is om de nare herinneringen en de daarmee verbonden emoties op een adaptieve manier te verwerken, zodat de impact van het trauma wordt verminderd en psychische symptomen worden verminderd. EMDR zorgt ervoor dat de nare herinnering minder sterk wordt en de emotionele lading die je erbij ervaart afneemt.
Het doel van EMDR is niet alleen het verminderen van symptomen, maar ook het bevorderen van de veerkracht en het herstel van jou als individu. Het kan ook worden toegepast bij andere psychische problemen, zoals angststoornissen, depressie, verslavingen en fobieën.
Wat is de therapeutische benadering van EMDR?
Bij EMDR vraag ik jou om de traumatische gebeurtenis in gedachten te nemen, inclusief de bijbehorende negatieve emoties en lichamelijke sensaties. Tegelijkertijd wordt je aandacht afgeleid door middel van bilaterale stimulatie, zoals het volgen van de vingerbewegingen van mij als therapeut, het luisteren naar bilaterale muziek via een hoofdtelefoon of tikjes op de handen, zijkant knieën, of schouders.
Terwijl jij je concentreert op de traumatische herinnering en deze bilaterale stimulatie ontvangt, worden nieuwe associaties en inzichten gestimuleerd. Dit proces helpt om de emotionele lading van de traumatische herinnering te verminderen en de negatieve overtuigingen die ermee gepaard gaan te herstructureren. Uiteindelijk streven we samen met EMDR naar het bevorderen van verwerking en het integreren van de traumatische ervaring in het geheugen, waardoor de klachten verminderen.
Kan EMDR ook schadelijk zijn?
Over het algemeen wordt EMDR als een veilige en effectieve behandeling beschouwd. Het is echter belangrijk op te merken dat zoals bij elke vorm van therapie, er bijwerkingen zijn.
Sommige mogelijke bijwerkingen van EMDR zijn onder meer:
- Tijdelijke verhoogde emotionele spanning:
Tijdens EMDR-sessies kan de verwerking van traumatische herinneringen intense emoties oproepen, waardoor tijdelijke toename van angst, verdriet of andere negatieve gevoelens mogelijk is. - Verhoogde vermoeidheid:
EMDR kan mentaal en emotioneel uitputtend zijn, vooral omdat het traumatische herinneringen en intense emoties kan oproepen. Sommige mensen kunnen na een EMDR-sessie vermoeidheid ervaren. - Nieuwe inzichten en veranderingen:
EMDR kan leiden tot nieuwe inzichten en veranderingen in percepties, wat voor sommige mensen uitdagend kan zijn. Het kan vragen oproepen over iemands identiteit, relaties of levensdoelen.
Het is belangrijk om te begrijpen dat deze mogelijke bijwerkingen meestal van voorbijgaande aard zijn en in de meeste gevallen als normale reacties op het therapieproces worden beschouwd. Ook is het goed om op de dag van een EMDR-sessie geen of weinig verdere afspraken te hebben staan waarin veel van je gevraagd wordt.
Is er bij EMDR sprake van hypnose?
Nee. Hoewel EMDR enige overeenkomsten kan hebben met hypnose, zoals het gebruik van gerichte aandacht en het oproepen van herinneringen, zijn het toch verschillende benaderingen. Bij EMDR word je aangemoedigd om de traumatische herinneringen te herbeleven terwijl je tegelijkertijd worden blootgesteld aan bilaterale stimulatie, zoals het volgen van de vingers van de therapeut met de ogen. Dit helpt de verwerking van de traumatische herinneringen te vergemakkelijken en de emotionele lading ervan te verminderen.
Hypnose daarentegen is een ander soort therapie waarbij je in een staat van verhoogde suggestibiliteit wordt gebracht. Het maakt gebruik van ontspanning, concentratie en suggestie om gedragsverandering of symptomatische verlichting te bevorderen. Hoewel beide technieken gericht kunnen zijn op het verlichten van psychologische klachten, zijn de methoden en doelen verschillend.
Bij welke klachten is EMDR helpend?
EMDR wordt gebruikt bij de behandeling van trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het is ook effectief gebleken bij andere psychische aandoeningen en problemen die verband houden met nare herinneringen of negatieve ervaringen.
Hier zijn enkele klachten waarbij EMDR vaak behulpzaam kan zijn:
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS): EMDR is een van de meest gebruikte behandelmethoden voor PTSS. Het kan effectief zijn bij het verminderen van symptomen zoals herbelevingen, vermijding, prikkelbaarheid en slaapproblemen.
- Traumatische ervaringen: EMDR kan helpen bij de verwerking van verschillende vormen van trauma, waaronder seksueel misbruik, fysiek geweld, natuurrampen, verkeersongevallen, oorlogservaringen, etc.
- Angststoornissen: EMDR kan nuttig zijn bij de behandeling van angststoornissen, zoals specifieke fobieën, sociale angststoornis, paniekstoornis en gegeneraliseerde angststoornis.
- Depressie: Hoewel EMDR primair is ontwikkeld voor de behandeling van trauma, kan het ook effectief zijn bij het verminderen van depressieve symptomen, met name als er een verband is tussen de depressie en traumatische gebeurtenissen.
- Chronische pijn: In sommige gevallen kan EMDR helpen bij het verminderen van de emotionele lading en de impact van chronische pijn, vooral als de pijn gerelateerd is aan een traumatische gebeurtenis.
- Verslavingen: EMDR kan ondersteunend zijn bij de behandeling van verslavingen, omdat het kan helpen bij het verminderen van de emotionele triggers en onderliggende trauma’s die hebben bijgedragen aan de verslaving.
Het is belangrijk op te merken dat EMDR niet voor iedereen geschikt is en dat de behandelkeuze afhangt van individuele omstandigheden. Vanuit de intake, de hulpvraag, en een goede samenwerking, zullen we dat samen duidelijk krijgen.
Hoeveel EMDR-sessies heb ik nodig?
Het aantal EMDR-sessies dat je nodig hebt, varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aard en ernst van de traumatische ervaring(en), de individuele behoeften en reactie op deze methode binnen therapie.
In de intake zal vanuit de vastgestelde hulpvraag wel een ruwe schatting gemaakt kunnen worden. De ervaring leert dat twee tot vijf EMDR-sessies in ieder geval al wel een merkbaar positief effect kunnen geven. Hierin speelt ook een belangrijk rol of het gaat om enkelvoudig trauma of complextrauma.
Contact formulier
Met behulp van onderstaand contact formulier kun je je aanmelden voor therapie, relatietherapie, een training of mij vragen voor een spreekbeurt.
Direct telefonisch contact kan ook, wel ben ik telefonisch minder goed bereikbaar. Mijn nummer is: 06 -17150223
Een mail naar: info@mirjamkarssen.nl is ook altijd mogelijk.
Onderstaande velden met een * zijn verplicht.
Telefoon
Adres
Vliegenstein 42, 8051 VE, Hattem
Uren
Maandag t/m woensdag
Van 09.30 uur tot 17.00 uur