Heb jezelf lief!

door | 1 apr 2021 | Berichten, Podcasts, Schrijven

Heb jezelf lief. Misschien vind je het wat egoïstisch of narcistisch klinken. Hoezo jezelf liefhebben. En je kent vast wel de woorden: Heb je naaste lief als jezelf. Ik leerde vroeger dat het dus vooral om de naaste ging, die ging voor mij.
Inmiddels heb ik wel duidelijk dat ik mijn naaste niet lief kan hebben als ik mijzelf niet lief heb. Maar andersom geldt eigenlijk hetzelfde. Ik kan nog zoveel liefde geven aan mijn naaste maar als die naaste zichzelf niet lief kan hebben zal mijn welgemeende liefde niet of niet voldoende binnenkomen.

Er is een bron om uit te putten!

Nu is er natuurlijk een bron nodig om uit te putten, een bron van liefde van waaruit je jezelf kunt liefhebben en je naaste. Menselijk gezien gaat het hier om je moeder en vader. Zijn hun in staat geweest om pure onvoorwaardelijke liefde aan jou als kind te geven waardoor je zo klein als je was volledig daar op leerde te vertrouwen. Jij jezelf leerde zien door de liefdevolle ogen van moeder en vader waardoor als kind en tiener je met zelfvertrouwen en een gezond zelfbeeld de wereld kon gaan ontdekken.

Overtreffend en alles omvattend is er over die menselijke bron heen voor jou als christen een nog veel grotere overtreffende bron van liefde waaruit je mag putten. Namelijk God of Jezus, Zijn liefde voor jou,  Hij die jou gecreëerd heeft vanuit Zijn liefde, jij die door Zijn liefdevolle ogen mag leren kijken naar jezelf. En van daaruit kun je ook liefde doorgeven aan de ander en laten zien.

Nou lijkt dit misschien heel vanzelfsprekend, bijna een feit. Maar voor heel veel mensen is dit elke dag weer een worsteling. Liefde ontvangen, met mildheid naar jezelf kijken, liefde geven aan je naaste, accepteren en niet gelijk oordelen.
De worsteling komt vaak doordat je in het verleden beïnvloed bent door negatieve, liefdeloze meningen van anderen en/of je bent in het nu sterk beïnvloedbaar door wat anderen vinden of zeggen over jou.

Je bent het waard om van gehouden te worden!

Als je onvoldoende je onvoorwaardelijk geliefd hebt gevoeld door je ouders, of als je veel gepest bent als kind kan dat bijvoorbeeld maken dat je het gevoel hebt je jezelf of dat je iets moet bewijzen. Dat je moet bewijzen dat je er ook toe doet, dat je moet bewijzen dat je ook goede dingen kunt doen, dat je moet bewijzen dat je er wel mag zijn, enzovoort. Het kan maken dat het een herhalend patroon wordt om te moeten presteren, niet te mogen falen, mee te willen tellen.  Het moeilijke is dat als je veel bezig bent met het bewijzen dat je gelijk hebt, dat je goed bent, jij jezelf probeert te veranderen in iemand die niet bestaat.

Iedereen maakt fouten, iedereen heeft zijn onvolmaaktheden. Je hoeft niet te bewijzen dat je het waard bent want zonder dat je ook maar iets deed of kon doen werd er al onvoorwaardelijk van je gehouden, is er liefde voor jou. Was het niet of niet voldoende door je ouders dan in ieder geval door jouw Schepper.
Je bent uniek, er zal nooit iemand zijn zoals jij, er is tijd en ruimte aan jou gegeven om te mogen zijn.

Je mag er zijn!

Dat gevoel van ‘zijn’, ‘sence of being’ is voor veel mannen en vrouwen niet iets vanzelfsprekend. Het heeft onder meer te maken met jouw bestaansgrond. Hoe groter die is, dus hoe meer ruimte je ervaart om te mogen zijn, hoe meer jij je vrij zal voelen. Vrij tussen de mensen, vrij om zelf iets te mogen vinden, vrij om jezelf te kunnen accepteren en omarmen inclusief je onhebbelijkheden en eventuele tekortkomingen. Waar je overigens natuurlijk wel aan mag werken om daar in te groeien.

Hoe dieper jij geworteld bent in die onvoorwaardelijke liefde, hoe steviger jij staat als er tegenslagen zijn, als mensen oordelen over jou of iets denken te moeten van jou. Je kunt dan tegen een stootje.
Ik heb in mijn boeken de metafoor van een Eik gebruikt. Als je bestaansgrond groot genoeg is, als je die genoeg in kunt nemen. Als je stevig geworteld bent, dan waai je niet maarzo om door een storm. Dan durf je ruimte in te nemen, omhoog en in de breedte.

Tijd voor wat tips en tools om te werken aan meer zelfliefde.

Je hebt een keuze

Je hebt elke keer weer een keuze. Een keuze hoe jij tegen jezelf praat. Een tip en tool is dat je eens een ochtend/middag/avond naar jezelf luistert hoe jij in je hoofd tegen jezelf praat. Let eens op waar jij aandacht elke keer weer heen gaat, waar je aandacht aan besteedt. Want wat je aandacht geeft groeit. Dat is wat jou elke keer weer bevestigd.
Het bepaalt hoe jij je voelt, en hoe jij je voelt uit zich ook in wat je doet.
Gelukkig is er meer dan al die gedachten, kritische en negatieve boodschappen. Ik zelf altijd: Ze horen niet bij jou, je bent er niet mee geboren.
Jij bent van jezelf geboren met liefde, met passie, met levenskracht, vreugde. Het zit in je, het is niet weg en mag weer groeien en bloeien in jou.

Zorg met liefde voor je lichaam

Je lichaam is je gegeven, het is uniek en maar een keer voor dit leven in te zetten. Dus gun het de rust als je lichaam dat nodig heeft. Geef het voldoende gezonde voeding zodat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Breng je lichaam voldoende in beweging door te wandelen, te tuinieren, eventueel te sporten. Heb jezelf lief inclusief je lichaam. Dus pak momenten waarin je bewust met liefde, zorg en respect aandacht geeft aan je lichaam. Waarom noem ik dit?
Uit onderzoeken is aangetoond dat als je niet voldoende hebt geleerd jezelf lief te hebben, inclusief je lichaam, je aandoeningen kunt ontwikkelen zoals depressies, verslavingen – welke dan ook, eetstoornissen en meer.
Dit maakt hoop ik des te meer duidelijk dat zelfliefde echt heel belangrijk is en niets heeft maken met egoïsme of narcisme.

Schrijf de redenen op papier uit

Schrijf voor jezelf eens op wat redenen zouden kunnen zijn om van jezelf te houden. Waar ben je wel tevreden over, bepaalde karaktertrekken, talenten, iets van je uiterlijk. Als dit moeilijk is probeer dan eens een goede vriendin of vriend, of je moeder of vader, te vragen wat maakt dat ze van je houden, gewoon om wie je bent.
Het gaat dus niet als eerste om de dingen die je allemaal doet en goed doet, maar over zijn, jij – puur jij in jouw zijn. Als ook dit lastig is omdat je niet zo’n band hebt met je ouders of met vrienden wil ik je aanmoedigen hier echt mee aan het werk te gaan door middel van coaching of therapie. Want je bent echt oké, zoals je bent. Je bent waardevol en het daarom ook waard om van jezelf te leren houden.

Er wordt van je gehouden!

Als laatste wil ik meegeven dat het kan helpen om te beseffen dat er door de mensen die dierbaar voor jou zijn van je gehouden wordt. Het heeft mij in moeilijke tijden ook altijd geholpen dit te beseffen. En het is niet iets vanzelfsprekends. Het is bijzonder dat mensen die dicht bij je staan van jou houden. Belangrijk is te beseffen waarom ze van je houden.
Jij bent voor hen iemand om van te houden. De mensen om jou heen vinden jou lief, leuk, grappig, meelevend, fijn om bij te zijn. Ze houden van je om wie je bent niet alleen om wat je allemaal doet. Maar gewoon omdat jij bent wie je bent.
Als dit moeilijk voor je is bedenk dan hoe jij van anderen houdt. We zijn altijd geneigd strenger voor onszelf te zijn dan voor de ander en dat is goed om elke keer weer te beseffen. Te beseffen dat jij het waard bent om van gehouden te worden omdat er mensen zijn die van jou houden.
Dat is er. Daar kun je weer van alles over denken en van vinden maar je kunt het beter accepteren, ontvangen en omarmen en er dankbaar voor zijn. Want je bent geliefd!

Ik wens je toe dat je nog meer mag gaan ontdekken dat het alles waard is om nog meer van jezelf te leren houden omdat het ten goede komt aan hoe je in het leven staat. Naar de mensen om je heen, naar de wereld waarin je leeft, naar je relatie met God. Het maakt het leven zoveel meer goed en waardevol, juist ook in een tijd als deze.

Voor nu hoop ik je via een volgende blog op mijn website weer te ontmoeten. Tot die tijd wens ik je alle goeds en heel veel liefde toe en….dat je voeten mogen gaat waar je hart wil zijn.

Archief

Categorieën