Hoe leer ik meer dankbaar te zijn?

by | 10 sep 2020 | Berichten, Podcasts

Podcast Route Levenslust door Mirjam Karssen

In mijn vorige blog schreef ik dat het belangrijk is te weten dat jouw levenslust mede wordt bepaald door de mate waarin jij dankbaar kunt zijn, dankbaarheid kunt voelen. En daar heb je ook je hart bij nodig, daar heb je juist je hart bij nodig.
Ik vertelde ook dat ik zelf een belangrijke sleutel ontdekte om levensvreugde te ervaren en blijdschap te kunnen ervaren, hoe dan ook. Die sleutel is dat ik mij zelf leerde steeds meer tevreden te zijn met weinig, en daar dankbaarheid over leerde voelen tot in mijn tenen. En het mooie van dankbaar zijn, dankbaarheid ervaren, is dat je je gelijk ook meer ontspannen voelt. De vorige blog vind je via Hoe levenslustig ben jij. Ik hoop ook dat het je is gelukt om de hier-en-nu oefening die ik in de podcast van vorige week uitlegde, dagelijks even te doen en dat je hebt ontdekt wat het je oplevert, tijd en ruimte voor jou, een moment van rust, focus, en ontspanning.

Nou, over ontspannen en ontspanning ervaren ga ik je nog veel meer vertellen en kun je nog heel veel gaan ontdekken de komende tijd. Kun je niet wachten dan wil ik je tip geven om het boek Groeikracht aan te schaffen, dat kan via mijn website boek Groeikracht, daarin staan allemaal waardevolle luisteroefeningen die jou tot focus, rust en ontspanning zullen brengen.

Maar nu op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe leer ik meer dankbaar te zijn?

Dankbaar zijn of dankbaarheid uitspreken doen we op de een of andere manier niet heel makkelijk vanuit onszelf. Soms hoor je op televisie mensen, bijvoorbeeld wetenschappers vertellen over hun vakgebied, en zodra ze dan uitspreken dat ze dankbaar zijn voor wat ze hebben ontdekt, beginnen ze ineens wat te hakkelen en nemen ze hun woorden wat terug. Alsof het uitspreken van dankbaarheid toch wat vreemd voelt.
Maar ook binnen relaties zijn mensen niet makkelijk in het uiten van hun dankbaarheid. Ik heb wekelijks heel wat stellen en echtparen tegenover mij zitten, maar dat wat ze vertellen of waar ze mee zitten gaat vaak over dat wat niet goed gaat, dat wat irriteert, dat wat niet goed is verlopen. Dat zit natuurlijk in ons, om eerder te kijken naar dat wat niet goed gaat dan naar dat wat wel goed gaat en fijn is.
En als je na een ernstig ongeluk of ernstig ziek zijn uitspreekt dat je dankbaar bent dat je nog steeds leeft, dankbaar bent voor het leven, wie ben je dan dankbaar?

Al datgene waar je dankbaar voor mag zijn, en waar God in is, wacht rustig onder de oppervlakte van het schijnbare zo gewone en mag ontdekt worden.

Ik weet niet of jij christelijk bent, of je in een God geloofd die jou en alles om je heen omvat.  Maar als ik naar mezelf kijk merk ik steeds meer dat God overal is, dat God ook verrassend overal in is. En dat al datgene waar ik dankbaar voor mag zijn, en waar God in is, rustig wacht onder de oppervlakte van het schijnbare zo gewone en ontdekt mag worden.
Er is muziek te horen in pianospel maar ook in de lekkende kraan waar water uitdrupt.
Er is licht in een gebroken bloemenvaas en in een prachtige edelsteen.
Je kunt tijdens een voorstelling blij zijn zittend op de eerste rang maar je kunt net zo blij zijn op de tweede rang of de tribune.
Het gaat er om of jij van jezelf mag zijn en of je werkelijk kunt zijn. Vrij, vreugdevol, in verbinding en dankbaar.

Door veel meer dankbaar te zijn, je dankbaar te voelen, wordt er nieuwe levenslust geboren. Of andersom, je zal meer levenslust ervaren als je meer dankbaar kunt zijn.
De monnik David Steindl-Rast zegt het als volgt: Gelukkig zijn maakt je niet dankbaar maar dankbaar zijn maakt je gelukkig. Er zijn TED talks van hem te zien met meer wijze woorden van hem over dankbaarheid, dus mocht je geïnteresseerd zijn zoek hem op via YouTube.

Dankbaarheid wordt ook wel als het hoogtepunt van de positieve psychologie gezien. Er is sinds 1998 heel veel onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt in plaats van onderzoek te doen naar psychische stoornissen. En sinds die tijd zijn er weer duizenden onderzoeken gedaan naar eigenschappen als wijsheid, tevredenheid, doorzettingsvermogen, eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dankbaarheid springt daaruit. Waarom?
Omdat dankbaarheid zoveel positieve effecten heeft op je gezondheid, op jouw levenslust, op je relaties en nog veel meer. En door vaker bewust dankbaar te zijn kun je als je in zwaarder vaarwater komt alsnog alles in beter perspectief plaatsen.
Het is alsof je dan altijd wel ergens hoopvol bent, alsof er in jou altijd een stukje hoop is waar je uit kunt putten.

Het is het hart dat gevoelens van dankbaarheid als signalen doorgeeft aan het brein.

Als therapeut werk ik veel met het brein, en dat betekent in mijn geval, niet alleen het brein in je hoofd doordat je aan het nadenken wordt gezet of door wat er in gang wordt gezet door middel van EMDR of BRAINSPOTTING, maar er is ook je hartbrein en buikbrein.
En ten aanzien van dankbaarheid is het goed te weten dat gevoelens van dankbaarheid je hersenen kunnen veranderen. Het is zelfs zo dat een gevoel van dankbaarheid je kan helpen als je depressief of somber voelt, of angstig bent. Het gaat dan over je bewust worden van wat je wél hebt en minder inzitten over of je zorgen maken om wat je niet hebt of krijgt, of wie je niet bent.

Een vrolijk hart geeft levenslust

Bijzonder is dat, de tekst die ik de vorige keer gebruikte uit Spreuken 15: ‘Een vrolijk hart geeft levenslust’, hier prachtig op aansluit.
Het blijkt namelijk dat als je goed voor je hart zorgt, en in dit geval je hart voedt en vult met dankbaarheid er dus ook iets veranderd in het brein in je hoofd. Het hart en het brein werken nauw samen.
Het wordt steeds meer duidelijk dat een dankbaar gevoel niet een product is van de hersenen, maar dat het een product is van jouw bewustzijn, en als je dan dankbaarheid voelt reageert jouw brein daarop. Het is het hart dat gevoelens van dankbaarheid als signalen doorgeeft aan het brein.

Voor nu is het goed te weten dat als je steeds meer leert dankbaar te zijn dit je steeds meer bevrijd van giftige, negatieve emoties en gevoelens, ergens opgeslagen in de donkere hoekjes van je hart. En dat het een blijvend effect heeft op het brein in je hoofd. Voor jou de uitdaging om jezelf een nog meer dankbare levenshouding aan te leren, want dankbaarheid kun je oefenen en je zal tijdens dat oefenen gaan merken dat het je werkelijk wat oplevert.

Luister via deze link Hoe leer ik meer dankbaar te zijn naar de podcast waar ik hier meer over vertel en je tips en tools krijgt om meer dankbaarheid te oefenen.

Podcast Route Levenslust door Mirjam Karssen

De volgende keer staan we verder stil bij de verbinding van hart tot hart.

Voor de tijd daartussen wens ik je alle goeds en dat je voeten je zullen brengen waar je hart wil zijn.

Archief

Categorieën