Hoe levenslustig ben jij?

by | 3 sep 2020 | Berichten, Podcasts

Podcast Route Levenslust door Mirjam Karssen

Het is donderdag 3 september 2020 en vanaf vandaag is er een wekelijks blog met aansluitende podcast gevuld met leerzame en herkenbare onderwerpen, tools en tips, die jou gaan helpen om vol levenslust in het leven te staan.
Elke dag heb je namelijk de keuze om levenslust te ontdekken, om levenslustig te worden.
Levenslust in wie je bent en jezelf daarin accepteren en uitdagen, levenslust in jouw omstandigheden ook de lastige, levenslust in je huwelijk en relaties en nog veel meer.

Podcast Route Levenslust door Mirjam Karssen

Maar wat is levenslust eigenlijk?

Waarom zou je daar meer van willen ervaren en hoe levenslustig voelen we ons eigenlijk?

Laat ik eerst iets vertellen over mijzelf, hopelijk wordt het je dan ook duidelijk waarom ik heb gekozen voor het opzetten van deze wekelijkse blog en aansluitende podcast.
Ik ben een spreker, schrijver, er zijn inmiddels twee boeken van mij uitgekomen, en ik ben inmiddels zo’n vijftien jaar werkzaam als psychosociaal therapeut met een eigen praktijk die ruim tien jaar bestaat. Al deze mooie werkzaamheden waar ik veel passie voor voel, zijn ontstaan vanuit persoonlijke ontwikkeling waar ik zelf veel, heel veel, en heel lang, in heb moeten investeren. Ik heb daarin zeg maar een lange route afgelegd en veel lessen geleerd.

Als ik terug kijk langs de route die ik heb bewandeld, kan ik verwonderd zijn over waar ik nu sta. Het was namelijk niet een snelle, voorspoedige route. Als zo’n reis die je maakt als je op vakantie gaat naar Zuid-Frankrijk en je behoorlijk de reistijd hebt kunnen verkorten, want er waren geen files of opstoppingen, waardoor je nog eerder met je blote voeten in het verfrissende water van de Cote d’Azur staat met de warme zon boven je.

Nee, om te zijn waar ik nu sta moest ik een lange weg gaan met grote obstakels, scherpe bochten en spannende hoogtes. Toch hebben obstakels, scherpe bochten en spannende hoogtes, juist ervoor gezorgd dat ik steeds beter veerkrachtig in het leven kan staan.
Ik ben na elke bocht, obstakel of naar het beneden gevallen zijn niet meer van slag, uit evenwicht gebracht, of even uitgeschakeld. Nee, ik klim veel sneller weer in de benen en het voelt als een mooie uitdaging om dat wat voor mij licht aan te gaan.
Die route die ik ben gegaan heeft veel nieuwe inzichten en inspiratie gegeven, mijn creativiteit groeide en groeit nog steeds, maar ik word ook steeds meer nieuwsgierig naar wat er nog meer in het verschiet ligt. Ik voel mijn levenslust nog steeds groeien.
En het mooie is dat door ondertussen ook uit te delen van wat ik op mijn eigen route mocht ontvangen er ook steeds meer verbinding ontstond met anderen.

Dit was nogal in tegenstelling met hoe ik in het leven stond.

Er was voordat ik jaren geleden er voor koos om mijn route te gaan ontdekken, iets in mij dat zeker wist dat ik niet tevreden hoefde te zijn met hoe ik naar mezelf keek en hoe ik het leven beleefde. Ik leefde mijn leventje maar het was droog en dor, uitzichtloos. Ik wist dat er meer moest zijn om voor te leven.
Maar dat ging over een ‘weten’, ik zat met dat weten alleen maar in mijn hoofd, wist toen helemaal nog niet hoe ik ook kon luisteren naar mijn hart en mijn lichaam.
Ik ging op reis en ontdekte nieuwe verfrissende groeikracht en heel veel groeiruimte om steeds meer gewoon te mogen zijn in verbinding. En geloof me die reis is ook voor mij nog niet afgelopen, ik geloof dat het eigenlijk een reis is, of een route, die je je leven lang maakt omdat we blijven groeien en ontwikkelen in wie we steeds meer mogen zijn, steeds meer mogen worden.

Je bent misschien heel hard aan het zoeken naar meer vreugde. Maar hoe harder je om je heen zoekt naar vreugde hoe meer je teleurgesteld je zal raken.

Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om gewoon het leventje te leven wat je leeft. Misschien heb je een baan, een relatie, een huis, of zelfs een gezin, en ben je best tevreden. Leef je in je bubbel en ja er zijn regelmatig die:

Vervelende ruzies met je partner. Of je mist vriendschappen, of je mist een relatie en gaat opnieuw als vrijgezel een nieuw levensjaar in, en elk jaar dat je als vrijgezel ouder wordt, worden je kansen op het ooit nog krijgen van kinderen kleiner.
Of eigenlijk zou je heel graag wat anders willen gaan doen en zit je elke dag ontevreden op je werk.
Of je weet van jezelf dat je geneigd bent veel te geven maar moeilijk kunt ontvangen.
Of je weet van jezelf dat je moeilijk kwetsbaar durft te zijn in je relatie of in vriendschap maar weet ook niet hoe anders.
Of in deze Corona tijd ervaar je toch wel onzekerheid over de toekomst en je mist steeds meer het echte, ook lijfelijke contact met mensen die je lief hebt.

En stiekem in jouw eigen bubbel is er dan af en toe de gedachte: Is dit het nou? Kan dit niet anders?
Je bent druk met alles wat er van je verwacht wordt, of je bent druk met alles wat je zou moeten of willen hebben, of wat je zou moeten bereiken, alles om er eigenlijk in deze wereld een beetje ‘te mogen zijn’.

Nou, waar je voor kiest mag jezelf beslissen maar het is goed te beseffen dat zo’n manier van leven ver vandaan staat bij levenslustig zijn. Ver vandaan staat bij plezier in het leven hebben, in je kracht staan, jezelf zijn in tevredenheid en ontspanning ongeacht de omstandigheden waar je in zit of waar je nog in gaat komen. En dat maakt gelijk levenslust zo belangrijk en zelfs onmisbaar. Je hebt het nodig om werkelijk het leven te kunnen proeven, om vrij jezelf te kunnen ‘zijn’, diep te kunnen wortelen en je te verbinden. Je te verbinden met jezelf, de ander, God.

Echte pure vreugde is te vinden in je eigen hart nadat je je eigen pijnplekken hebt leren aanvaarden.

Als je zoekt op synoniemen van levenslust, dan lees je:
Zin in het leven, blijheid, energie, plezier in het leven, gelukkig zijn.
De betekenis van levenslust is samen te vatten met: het ervaren van levensvreugde.
Maar wat geeft je nu levensvreugde? Nou, dat staat zo mooi in Spreuken 15:15 want daar staat: ‘Een vrolijk hart geeft levenslust.’
En zo is het. Je bent misschien heel hard aan het zoeken naar meer vreugde. Maar hoe harder je om je heen zoekt naar vreugde hoe meer teleurgesteld je zal raken. Echte pure vreugde is te vinden in je eigen hart nadat je je eigen pijnplekken hebt leren aanvaarden.

Maar ja dat vrolijke hart kan ergens toen je opgroeide, of door de dingen die je zijn overkomen verdwijnen, en dan glipt de levenslust je maar zo tussen de vingers door, weg.

Uit onderzoek is duidelijk geworden dat geluk bij je geboorte al voor vijftig procent vastligt. Dat geluk voor tien procent wordt bepaald door de omstandigheden en voor veertig procent door gericht doen, actie te ondernemen. Dus wat je nu alsnog gaat doen ten gunste van jezelf, wat je gaat investeren in jezelf, wat je werkelijk gaat doen, bepaald voor een heel groot deel, veertig procent, jouw geluk.Podcast Route Levenslust door Mirjam Karssen

Wil je meer lezen en ontdekken hoe je kunt groeien in levenslustig leven en een eerste waardevolle tip ontvangen? Luister dan verder via deze podcast Hoe levenslustig ben jij?

De volgende blog en podcast zal gaan over dankbaarheid, dankbaar zijn, dankbaarheid voelen.
Tot die tijd wens ik je alles goed en dat je voeten je mogen brengen waar je hart wil zijn.

Archief

Categorieën