Hoe volg ik mijn hart?

door | 4 mrt 2021 | Berichten, Podcasts, Schrijven

Volg je hart

Ik heb gekozen voor dit onderwerp omdat ik regelmatig mensen deze vraag hoor stellen.
Hoe volg ik mijn hart? Hoe kan ik luisteren naar mijn hart?  Juist ook in deze tijd van het Coronavirus met alle maatregelen, en in een wereld waarin van alles van je wordt verwacht is het niet maarzo vanzelfsprekend om dit te doen en te kunnen. Er is zoveel aan afleiding, ruis en valkuilen, het controle willen houden, wat maakt dat je juist in je hoofd gaat zitten. Dan heb ik het nog niet eens over alle angst en controle die via het nieuws op ons af komt, wat allemaal niet helpt om bij je hart te blijven, naar je hart te kunnen luisteren.

Vanuit je hoofd afzakken naar je hart

Om je hart te kunnen volgen is het dus belangrijk uit je hoofd te gaan en af te zakken naar je hart. Nu is het in onze samenleving niet vanzelfsprekend om maar eens even je verstand uit te zetten. Toch is dit wel nodig om af te zakken naar je hart. Want al die gedachten in je hoofd kunnen maken dat je elke keer weer in je eigen zon staat. Jij in de schaduw terwijl je verlangt naar licht en warmte, verlangt naar ruimte en groei om te mogen zijn. Helemaal. Gewoon zoals je bent.

Je hart volgen kan alleen als je ook kunt horen wat je hart zegt, als je gaat ontdekken wat er in je hart zit. En dat uit zich niet schreeuwend, is niet nadrukkelijk aanwezig. Terwijl alle gedachten in je hoofd vaak juist op de voorgrond en nadrukkelijk hoorbaar zijn.
Daarom is het dus belangrijk jezelf een aantal keren op een dag even stil te zetten. In het hier en nu. Even stil worden. Even uitademen. Even voelen en je zintuigen inzetten. Net zo vaak tot het iets wordt wat bijna net zo makkelijk gaat als denken met je hoofd.
|
Je hart volgen is ook moedig en dapper zijn. Waarom? Omdat je zal merken dat je vanuit je hart keuzes zal maken die voor anderen niet maarzo vanzelfsprekend zullen zijn. Je stapt vooral in het begin regelmatig uit je comfortzone. Het kan voelen als een risico nemen of als dat je een avontuur aan gaat.
Dat kan spannend zijn maar daar zit wel de ruimte om te gaan luisteren naar je hart. Daar zit de groeiruimte.
Die groeiruimte vind je niet in het bedenken dat het misschien toch maar weer beter is om niet je hart te volgen. Om toch maar niet van baan te veranderen, om toch maar niet een nieuwe vriendschap te beginnen of een andere mooie uitdaging aan te gaan.

Je hart volgen is moedig en dapper zijn

Als je je hart steeds meer leert volgen zal het moed en ook kracht kosten om te blijven vertrouwen op je gevoel. Maar het is het waard. Zelfs als de ingeslagen weg toch niet helemaal brengt waar je op had gehoopt kan er zomaar een belangrijke les voor de toekomst in zitten, die je niet had willen missen.

Vertrouw er op dat je hart het weet.
Dat betekent niet dat je verstand gebruiken niet nuttig is maar dat er balans nodig is tussen je hart en hoofd. Laat je hoofd doen waar het goed in is en laat je hart doen waar het goed voor is en laat ze samenwerken.
Het hart weet welke weg je mag inslaan of welke keuze je mag maken en je verstand begrijpt het, dat is heel iets anders.
Vertrouw er dus op dat je hart het weet, juist ook al begrijpt je verstand het niet meteen.

Nog een tip om uit je hoofd in je hart af te zakken is dat je meer gaat voelen. Te beginnen met een rustige ademhaling waarbij je langer uitademt, je een bodyscan doet of elk lichaamsdeel bewust ontspant. Dus meer gaat voelen waardoor je ook makkelijker kunt komen bij je hart.

Vertrouw er op dat je hart het weet, ook al begrijpt je verstand het niet meteen

Ook in het boek Groeikracht maak ik onderscheid tussen hoofd, hart en lichaam. Waardoor je meer inzicht krijgt in wat bij wat hoort, en je door ontspanning heen ook leer luisteren naar je hart. Het boek kun je bestellen via mijn website http://www.mirjamkarssen.nl of kopen in de boekwinkel.

Misschien vraag je je af: Maar wanneer weet ik dan wanneer ik mijn hart volg? Wanneer weet je dat je hierin goed bezig bent en groeit. Nou, er zijn wat signalen die laten zien dat je hierin op de goede weg zit.

– Als je meer je hart volgt, meer naar de stem van je hart luistert dan zal je ook meer vertrouwen krijgen in jezelf en het leven wat je leeft. Je hebt minder angst, controle en veiligheid nodig omdat er een diep vertrouwen in jezelf groeit.

– Je wordt zachter, leeft met meer aandacht en je gaat meer leven vanuit liefde, compassie, positiviteit. Je kunt je, ook bij tegenslagen, dankbaar blijven voelen voor het leven.

– Een ander signaal is dat de missie in jouw leven steeds duidelijker en completer wordt. Alles valt samen. Je gaat steeds meer beseffen en ervaren: Dit ben ik. Dit wil ik doen. Hier wil ik de tijd en ruimte die ik krijg aan wijden.

Het is niet voor niets dat ik elke podcast weer afsluit met de wens: Dat je voeten mogen gaan waar je hart wil zijn.
Als je daar steeds meer in groeit ga je ervaren dat je het leven leeft en dat je niet geleefd wordt.
Dat jij de tijd en ruimte die jou gegeven wordt ontvangt en dankbaar beleeft, waardig. Wat je overkomt, hoe het ook gaat.

Ontdek de schatten in je hart en leef!

Dat wens ik je toe. Dat je de schatten in je hart mag ontdekken en ten volle mag gaan beleven en uitleven. Dat je de buitenwereld tegemoet gaat met je innerlijke wereld, anders zal het leven een last worden, anders wordt het leven een overleven.
Als je innerlijk, dat wat in je hart leeft, het uiterlijk niet tegemoetgaat, zakt je leven in elkaar heeft het veel minder betekenis.
Je denkt misschien dat het je beschermt als je dat wat in je hart leeft verstopt, maar het tegenovergesteld is waar.
Als je de dag tegemoet gaat met je hart, vanuit je hart, ga je werkelijk de dag aan en zal je steeds meer gaat merken dat je werkelijk leeft.

Dat is de reden waarom 80 jarige alleenstaanden in het voorjaar voor de bloemetjes blijven zorgen. Dat is de reden waarom een blinde schilder nog meer gaat schilderen. Dat is de reden waarom een dove componist prachtige muziek schrijft. Dat is de reden waarom we leven met in ons een groot warm sprekend hart. Waar we juist ook in een Corona periode als deze naar mogen luisteren en wat we mogen volgen.

Tot slot wil ik je nog meegeven dat ik eerder ook een podcast over het hart heb gemaakt, het is goed ook die nog weer eens te beluisteren of te lezen via mijn website. De titel is: Van hart tot hart.
Ik hoop je over twee weken weer als luisteraar te ontmoeten en tot die tijd wens ik je alle goeds toe en….dat je voeten mogen gaat waar je hart wil zijn.

Als je deze blog als podcast wilt beluisteren kan dit via https://soundcloud.com/user-79354976/hoe-volg-ik-mijn-hart

Archief

Categorieën