Huidhonger door angst en controle?

by | 22 mei 2020 | Berichten

Mirjam Karssen - HuidhongerHuidcontact en aanraking hebben we allemaal nodig. Het helpt om beter in je vel te zitten, het is niet alleen communicatie van huid tot huid maar gaat als het ware tot onder de huid, naar je hart. Dit schrijf ik onder andere in mijn vorige blog Neem je huidhonger serieus.

In deze periode van maatregelen rondom het Corona virus word je maar zo meegenomen in het meehelpen bij het onder controle krijgen van besmettingen. Word je meegenomen in de angst dat je misschien ook ziek kunt worden.
De vraag is of je bij het controle houden en het constant leven met het op je hoede zijn, nog je verlangens en behoeften kunt verstaan en serieus kunt nemen. Die verlangens en behoeften zijn er namelijk wel en hebben iets nodig.
Als er niet naar geluisterd gaat worden, zal spanning toenemen in je lichaam, zal je meer vanuit een overlevingsstand gaan leven, kan het je somber maken en eenzaam doen voelen, liggen er depressieve gevoelens op de loer.
Het is dus van groot belang om je behoeftes naar verbinding en contact serieus te nemen en je huidhonger te stillen.

Ieder mens heeft aanraking en verbinding nodig.

Een aanraking maakt je er bewust van dat je omlijnd bent.
Dat je lichaam ergens stopt. Dat hebben baby’s vanaf hun geboorte ook nodig, aangeraakt worden, gebakerd worden, door armen gedragen worden, zodat het voelt dat het ‘is’ en mag ‘zijn’, in verbinding.
En dát blijven we allemaal nodig hebben, ons hele leven lang. Natuurlijk niet als een baby, alhoewel dat soms alsnog helend kan zijn als je het als baby niet genoeg hebt gekregen, maar vanuit een volwassen manier jezelf hierin serieus nemend.

Blog-huidhonger-door-angst-en-controle

Het maakt ook duidelijk dat wij als mens niet gemaakt zijn om op 1,5 meter afstand met elkaar te leven. We hebben elkaar nodig, ook in het aanraken, in het nabij zijn, in het lijfelijk verbinden, in het troosten, in het bemoedigen, en nog zoveel meer. Hoe ga je daar mee om? Het is een vraag die mij ook puzzelt. Want naast wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat deze 1,5 meter niet veel minder besmettingen geven, kunnen we echt niet van onszelf en ons lichaam vragen dat we zo’n anderhalf jaar op afstand van elkaar leven. Ik ben heel benieuwd hoe jij hierin jezelf serieus neemt én de ander met zijn of haar behoeften.
En dan heb ik het niet over risicogroepen of hygiëne, dat blijft vanzelfsprekend.

Ik ben heel benieuwd hoe jij hierin jezelf serieus neemt én de ander met zijn of haar behoeften

Nog meer tips

Na mijn tips in de vorige blogs over huidhonger, hier nog meer tips:
Als je de luxe hebt van een bad, neem een fijn warm bad met iets van lavendel of rozemarijn, voel bewust het water wat je lichaam omringt en volg met je hand je arm, been, buik, nek, schouders, enz. Ontspan en word je bewust wat de aanraking en het warme water met je doet en daarbij als bonus de geur.
Dit lukt ook prima staand onder de douche, voel de straal bewust op je hoofd, op je nek, schouders, rug, je kunt de douchekop langs je lichaam laten gaan.
Maar ook daarna je eigen hand volgen langs verschillende lichaamsdelen.

Als je de luxe hebt van een partner, laat je gespannen spieren masseren met een fijne olie en word je bewust van wat de aanraking met je doet. En dat geld ook andersom, met jouw aanraking of het masseren van je partner voed je niet alleen hem/haar maar ook jezelf.
Mocht je geen partner hebben dan kun je ook jezelf gaan masseren, je maakt contact met jezelf en kunt gaan voelen wat dat met je doet. Geniet, ontspan en voel de verbinding!

Meer informatie over mijzelf, mijn werk als therapeut, spreker en schrijver, kun je vinden op  www.mirjamkarssen.nl.

Archief

Categorieën