Jouw bestaansgrond

by | 5 apr 2016 | Berichten

Ben jij iemand die snel klaar staat voor de ander? Of die graag voor harmonie gaat en daarom maar niet teveel zegt over wat jij er werkelijk van vindt? Denk je dat jouw gedachten en ideeën er niet zoveel toe doen? En zit je dan achteraf met een onbevredigd of leeg gevoel in jezelf?
Iedereen zal dit in enige mate herkennen en dit heeft alles te maken met jouw bestaansgrond.

Verdiepende ervaringsgroep

Gisteren is de verdiepende ervaringsgroep gestart waarin de vijf basisbehoeften centraal staan. Basisbehoeften die we als kind al nodig hadden in ons opgroeien maar ook nu nog in ons volwassen zijn. Het thema van de eerste avond is de basisbehoefte: PLAATS.
Plaats in de zin van: ervaar jij ruimte om te mogen zijn tussen de mensen, in relaties, in je werk, binnen een groep mensen?
Durf jij je grenzen aan te geven en durf je nee te zeggen? Kun jij positie innemen en voel jij je vrij tussen de mensen? Hoe werkt hierin jouw verleden door in het heden?

Het gevoel van lijfelijk mogen zijn begon al toen je moeder zwanger van je was. De baarmoeder was je eerste plaats in je moeder. Vervolgens werd je geboren en kreeg je een bepaalde plek bij of aan je vader en moeder. Maar ook binnen het gezin, in de ruimte van het huis, aan de eettafel, enz.
Als daarin ruimte en plaats ontbrak dan neem je dat mee in je volwassenheid. Dan kan en durf je niet jouw volledige bestaansgrond in te nemen en te begrenzen. Leef je op een kleiner stukje grond dan dat jou eigenlijk werkelijk toekomt.

Ik vergelijk het vaak met een boom. Als een boom te weinig ruimte krijgt, er om die boom heen andere bomen zijn die een basisbehoefte als licht, zuurstof, grondwater in bezit nemen die jij eigenlijk nodig hebt, dan ga je als boom je daarna vormen.

Ik vergelijk het vaak met een boom. Als een boom te weinig ruimte krijgt dan ga je als boom je daarna vormen. Dat komt omdat er om die boom heen andere bomen zijn die licht, zuurstof, grondwater in bezit nemen die jij eigenlijk nodig hebt. Dan groei je bijvoorbeeld niet in de breedte maar vooral in de hoogte. Of is er maar aan een kant ruimte voor gezonde groei van takken en bladeren.
Vaak is dit ook in lichaamstaal terug te zien bij mensen die onzeker zijn, moeilijk hun plek innemen, aarzelend zijn, onzeker overkomen. Eigenlijk ben je dan als een boom die heeft moeten leren overleven in minder goede omstandigheden.
Als je als boom genoeg ruimte om je heen hebt, goed kunt wortelen en aan alle kanten in het licht staat word je een sterke, stevige boom. Een boom die in balans is en tegen een stootje kan. Soms kan dit ook doorslaan naar de andere kant. Je kunt mensen tegenkomen die denken dat ze alles kunnen maken en breken, die teveel ruimte in bezit nemen die niet van hunzelf is maar van de ander.

Allereerst is het van belang te ontdekken hoe God jou ziet. Hij heeft jou al bedacht voor de grondlegging van de wereld en jou bestaansrecht en bestaansgrond gegeven.

Wat is nu nodig om als volwassene alsnog jouw ruimte, jouw bestaansgrond te ontdekken en in te nemen?

  • Allereerst is het van belang te ontdekken hoe God jou ziet. Hij heeft jou al bedacht voor de grondlegging van de wereld en jou bestaansrecht gegeven. Je mag in en door Hem bewegen vanuit Zijn Liefde voor jou. Wow, dat geeft ruimte! Die ruimte is voor jou bedoeld, heel persoonlijk!
  • Belangrijk is vervolgens om te ontdekken hoe je i.p.v. je terug te trekken of als maar mee te bewegen met de ander, je een nieuwe beweging kunt maken. Vaak is het zo dat je moeilijk anders durft te bewegen omdat je dan in een nieuwe ruimte komt die je niet kent en dat is eng. Dus blijf je liever op je eigen, bekende en veilige plek en trek je je weer terug op je eigen kleine stukje grond.
  • Door lijfelijk te oefenen met ruimte innemen doe je nieuwe ervaringen op. Je zult gaan ontdekken dat de nieuwe ruimte niet eng is maar je vrijheid geeft en vooral ook dat je in je kracht komt te staan. Je lichaam heeft als het ware ook een geheugen. Daarom is het heel belangrijk nieuwe ervaringen op te doen over die de ruimte die er is voor jou. Die ervaringen kun je opdoen door mee te doen met een verdiepende ervaringsgroep of individuele therapie.
  • Door te kijken naar je zelfbeeld en de kritische stemmetjes en die a.h.w. te besproeien met waarheid en Waarheid van God. Hiermee kom je meer in de vrijheid te staan en ben je stukken bestaansgrond, jouw oorspronkelijke bestaansgrond, weer aan het heroveren.
    Als je hier meer over wilt leren en ervaren neem dan gerust contact met mij op.

Archief

Categorieën