Muziek

“Before we can truly express our inner self, we must first learn to be at peace.”

Kenny Werner

Muziek is ook één van mijn passies. Van kleins af aan heb ik negen jaar lang klassieke pianolessen gehad. Later heb ik in een combo diensten begeleid maar ook in een bandje gespeeld en een jongerenkoor begeleid. Toen ik mijn weg begon te vinden in de hulpverlening kreeg ik ook voor een aantal jaren de mogelijkheid om in een zorginstelling aan groepen muziektherapie te geven. Mijn spreekbeurten en lezingen omlijst ik graag met pianomuziek. Het voegt zoveel toe aan het kleuren en vertalen van emoties, gevoelens en thema’s.

Binnen therapie kan muziek ingezet worden om creatief vorm te geven aan je proces. Aan je gedachten, gevoelens, dromen en meer.
Muziek kan ook ingezet worden tijdens EMDR en Brainspotten. Je luistert dan via een hoofdtelefoon bilaterale muziek wat zoveel betekent als dat je de muziek afwisselend rechts en links hoort.

Uit onderzoek is duidelijk geworden dat muziek de hartslag kan verlagen, de bloeddruk laat dalen, spieren doet ontspannen, pijn kan verlichten, de productie van stresshormonen afremt, je makkelijker in slaap kan doen laten vallen, en dat zelfs je immuunsysteem er beter door kan gaan functioneren.

Zelf heb ik ook in mijn pianospel veel groei doorgemaakt vanuit jarenlange sessies met Brainspotten en het gebruik van de Alpha-Stim. Waar ik eerder alleen muziek kon lezen en klassieke pianomuziek kon spelen, kan ik nu vrij improviseren en uit het hoofd terugspelen. Hier werd ik zo enthousiast over dat mijn lijst met geïmproviseerde nummers groeit en groeit. In de nabije toekomst zal er ook een lijst met eigen muziek komen die bilateraal tijdens EMDR en Brainspotting gebruikt kan worden.
Ook zal ik mijn improvisaties op de piano, waar wenselijk en mogelijk, inzetten tijdens mijn spreekbeurten.
Onlangs heb ik met een groep ondernemers in Hattem meegedaan aan Maestro en mag ik mij nu Maestro van Hattem 2022 noemen. Het heeft de liefde voor muziek nog meer aangewakkerd en duidelijk gemaakt dat ik muziek binnen therapie nog meer ruimte wil geven.

Muziek geeft taal aan gevoelens en emoties en heeft de kracht in zich om je gelukkig te doen voelen. Als je muziek luistert wordt het hormoon prolactine aangemaakt door je lichaam en dat geeft een gevoel van geborgenheid, troost, een gelukkig gevoel.

Zelfs als het trieste muziek is ontstaat dit gelukkige gevoel.
ook het ritme in de muziek maakt blij, jouw brein houdt van regelmaat want dat geeft tegelijk een gevoel van veiligheid en controle
wat we in ons dagelijkse leven zo snel kwijt raken.
Je lichaam is eigenlijk zo geprogrammeerd dat het graag ritmes volgt in zijn omgeving.

Dus luister, speel, dans, het zal je goed doen!

“We mogen aanvaarden dat die creatieve polsslag binnenin ons de creatieve polsslag van God zelf is.”

Joseph Chilton Pearce

Beluister hieronder enkele improvisaties

 

Contact formulier

Met behulp van onderstaand contact formulier kun je je aanmelden voor therapierelatietherapie, een training of mij vragen voor een spreekbeurt.

Direct telefonisch contact kan ook: 06 -17150223, als ik in gesprek ben kun je je voicemail bericht inspreken en ik bel je zo spoedig mogelijk terug.

Onderstaande velden met een * zijn verplicht.

Telefoon

06-17150223

Adres

Vliegenstein 42, 8051 VE, Hattem

Uren

Ma - Wo: 09:30 - 21:30 uur

close

Laat je een aantal keer per jaar verrassen met een interessante nieuwsbrief met makkelijk leesbare informatie van Mirjam Karssen.

Abonneer op de nieuwsbrief