Neem je huidhonger serieus

by | 15 mei 2020 | Berichten

Podcast Route Levenslust door Mirjam Karssen

Mirjam Karssen - HuidhongerIn mijn vorige blog Leven met huidhonger vertel ik iets over het knagende gevoel en het bewust zijn van de huidhonger die in deze Corona tijd meer en meer toeneemt door de 1,5 meter afstand die we van elkaar moeten houden.
In deze blog wil ik iets uitleggen over wat lichamelijk contact teweeg brengt in je lichaam en waar het goed voor is. Van belang is dat je jouw huidhonger serieus neemt, niet wegduwt maar er mee leeft. Want als je jouw huidhonger toelaat en je er naar gaat luisteren kun je vervolgens gaan ontdekken wat het nodig heeft.
De huid krijgt in ons leven vaak te weinig aandacht. Je koopt misschien, helemaal als er wat rimpels verschijnen of bij een droger wordende huid, wat crème of huidolie, misschien ga je af en toe bij uitzondering eens naar de Wellness, en vaak is dat het wel.
Als je dan ook in jouw dagelijkse leven vaak op een toetsenbord bezig bent staat je tastzin eigenlijk in de pauze stand. In een wereld die voor een groot deel digitaal is raak je de ander niet snel aan en als je vrijgezel bent ontvang je ook weinig knuffels of lichamelijke aanraking. En juist nu we in deze Corona tijd ook nog eens opgedragen krijgen om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven is huidcontact een groot gemis maar zo belangrijk.

Huidcontact en aanraking helpt om beter in je vel te zitten

Het belang van dat jouw huid aangeraakt wordt is groot. Als je te weinig huidcontact hebt kun je er ziek van worden. Aanraking is namelijk een eerste levensbehoefte. Een knuffel, een zoen op je wang, een aai over je hoofd, een kleine aanraking kan al zoveel effect hebben. Niet alleen voor jou als ontvanger maar ook voor de gever. Huidcontact en aanraking helpt om beter in je vel te zitten, het is niet alleen communicatie van huid tot huid maar gaat als het ware tot onder de huid naar je hart.

Wat huidcontact uniek maakt is dat via je huid informatie binnen komt over de wereld buiten jou. Bijvoorbeeld hoe iets voelt, of als je je koud of warm voelt, andersom kan jouw huid ook uitdrukken wat er in jou omgaat. Bijvoorbeeld je voelt kippenvel op je armen omdat iets wat je hoort jou raakt, of je voelt je wangen warm worden omdat je bloost, of er gaat een koude rilling over je rug vanwege een naar bericht.
Ook is het goed om te beseffen dat jij je ogen, oren, mond en neus kan afsluiten. Als je je mond gesloten houdt kun je niets proeven, als je oordopjes in doet sluit je je af voor het gesnurk van je partner, als je een blinddoek voor je ogen doet zie je niks. Maar met je huid gaat dat niet lukken, jouw huid staat altijd aan.

De vorige tip om je huidhonger te stillen was:
* Herinner je de momenten dat je iemand omhelsde of omhelst werd, de hand vasthield van een ander of dat jouw hand werd gepakt, enz. Je brein denkt namelijk dat je dan weer in dat moment zit.

Tips om je huidhonger te stillen

Ik geef je graag een tweede om jouw huidhonger wat te stillen:blog-neem-je-huidhonger-serieus* Let eens op hoe de dingen om je heen voelen. Hoe voelt de schors van een boom, hoe voelt de aarde als je in de tuin bezig bent, hoe voelt het deeg wat je aan het kneden bent van de appeltaart die je gaat bakken. Verwen jezelf eens met een voetbad, voel bewust het water, de warmte en masseer daarna je voeten.

In de volgende blog zal ik nog meer uitleggen over huidcontact en aanraking. Waarom die broodnodig is om verbinding te kunnen ervaren en te kunnen helen. Ook geef ik dan een derde tip om jouw huidhonger wat te stillen.

Wil je meer weten over mijn werkzaamheden als therapeut of over mijn boeken kijk dan op www.mirjamkarssen.nl.

Archief

Categorieën