Ontdek het speelse creatieve kind in jou!

by | 29 okt 2020 | Berichten, Podcasts

Podcast Route Levenslust door Mirjam Karssen

De vorige keer stonden we stil bij het gevoel dat kan ontstaan als je stilstaat bij je opgelopen tekorten in de basisbehoeften. Het gevoel dat je je ouders tekort doet, de schuld geeft. Maar dat het vooral belangrijk is dat jij jezelf met jouw opgelopen tekorten en de gevoelens die je daarbij had en hoe je dat tot nu heeft gevormd, serieus neemt. Je leest er meer over is de vorige blog https://www.mirjamkarssen.nl/ik-kan-toch-niet-mijn-ouders-de-schuld-geven/ In deze blog wil ik stil staan bij het speelse creatieve kind in jou, want die heb jij ook in je.

Naast het innerlijke kind met zijn of haar opgelopen lege plekken is er ook het speelse creatieve kind in jou. Waar het innerlijke kind vooral negatieve overtuigingen in zich meedraagt en daarbij angst, verdriet, onmacht of woede, draagt het speelse creatieve kind positieve gedachten en gevoelens in zich mee.

Het speelse creatieve kind…., daarbij kun je denken aan een vrolijk, spontaan kind, die avonturen aan durft te gaan, nieuwsgierig is, vol van levenslust. Je kunt het zien als dat het speelse creatieve kind een onbezorgd en niet beschadigd gevoel van eigenwaarde in zich meedraagt. Want we zijn niet geboren met negatieve overtuigingen, dus er zal in enige mate een onbezorgd en niet beschadigd gevoel van eigenwaarde in jou zijn. Bij de een ligt dit meer aan de oppervlakte, bij de ander ligt het ver weg verstopt vanwege een moeilijk kindertijd. Voor diegenen is het dan moeilijk voor te stellen dat ergens het speelse, creatieve kind er is. Want als je opgelopen tekorten zo pijnlijk aanwezig en groots zijn, kun je je moeilijk voorstellen dat er nog meer is dan dat.

In mijn eigen doorlopen proces heeft het jaren geduurd voor die dikke laag stof over het speelse creatieve kind in mij beetje bij beetje verdween. Toen ik zover kwam dat mijn opgelopen tekorten genoeg aandacht hadden gekregen werd het speelse, creatieve kind in mij beetje bij beetje meer zichtbaar. Ik kon het leven weer pakken, beleven, ervoer veel meer plezier. Het lukte me steeds beter en vaker ontspannen te zijn. En…ook de creativiteit begon te groeien. In mijn geval uitte zich dat doordat ik ging schrijven. Maar ook het pianospelen kreeg steeds meer vorm, zoveel dat ik ging improviseren, wat ik eerder nooit kon. Er brak ook een nieuwe tijd aan van ’s ochtends vroeg wakker worden met allemaal nieuwe ideeën. En geloof me ik ben nog steeds verbaasd over hoe speels en creatief het kind in mij is.

Dit is wat er kan gebeuren als het speelse, creatieve kind weer in jou de ruimte krijgt. Het kind wat heel puur en eenvoudig in het hier-en-nu kan zijn, wat spontaan en nieuwsgierig is. Wat zichzelf niet vergelijkt met anderen omdat het alleen maar wil leven en gericht is op de grote wereld om hem of haar heen. Het kind wat lacht, zingt, springt en geniet. Het zit ook in jou.

Het is dus van groot belang dat je dat speelse, creatieve kind in jou ontdekt. Ook omdat het, in tegenstelling tot het innerlijke gekwetste kind met de negatieve overtuigingen, waardevolle ondersteunende overtuigingen in zich meedraagt. Nog een keer, waar de innerlijke negatieve overtuigingen van het gekwetste kind vaak destructief zijn, zijn de waardevolle ondersteunende overtuigingen constructief.

Denk bijvoorbeeld aan gedachten en overtuigingen als: Ik mag fouten maken. Ik mag me verdedigen. Ik mag grenzen stellen. Er wordt van mij gehouden. Ik ben welkom. Enzovoort.

Nu begrijp je vast dat het ook meespeelt en meehelpt wat jouw sterke kanten zijn, wat helpende karaktereigenschappen zijn. Denk bijvoorbeeld aan; eerlijk zijn, creatief zijn, loyaal zijn, ondernemend zijn, gevoel voor humor hebben, enzovoort.

Misschien ken je Edith Eva Eger van het boek de Keuze en ook haar tweede boek Het Geschenk. Absolute aanraders om te lezen. Zij schrijft als inmiddels ruim 90 jarige vrouw over haar ervaringen in het concentratiekamp tijdens de WOII en geeft hele waardevolle lessen mee. Een daarvan is dat je altijd een keuze hebt. Ook al voel je onmacht of zie je de keuze niet, hij is ergens te maken.

Edith Eva Eger lukte het de verschrikkelijke periode te overleven in het concentratiekamp door haar denken niet gevangen te laten nemen. Ze was lijfelijk gevangen maar ze weigerde om haar denken ook gevangen te zetten. Dit maakte dat ze zelf kon bepalen, ondanks de verschrikkelijke omstandigheden, met welke helpende gedachten ze zichzelf zou bijstaan. Ze zag en nam de keuze die in haar was.

Zelf vond ik dat, toen ik nog met mijn eigen proces bezig was en vooral het gekwetste kind de ruimte kreeg moeilijk en frustrerend. Hoezo keuze? Maar hij is er wel ergens. En daarin is het speelse, creatieve kind een grote hulpbron.

Ik herinner me nog dat ik jaren geleden voor het eerst vanuit mijn praktijk een training zou gaan houden en dat ik voor de start van de eerste avond ineens heel onzeker werd. Geplaagd werd door stemmetjes als: ‘Denk je nou echt dat je een waardevolle training kunt gaan geven.’ Of ‘Dat gaat je niet lukken.’ Gelukkig was ik toen al zo ver dat ik me kon focussen op de gedachte dat ik iets door wilde geven en wat te vertellen had wat van waarde was voor de cursisten. En dat bleek ook zo te zijn. Als ik me had laten lijden door de kritische niet helpende overtuigingen had ik niet met plezier en zelfverzekerdheid de avond ingevuld en voor de groep gestaan. En ik geloof dat het dan ook veel minder een succes was geweest en de boodschap lang zo goed niet was overgekomen.

Ik ga je een aantal mooie tips en tools meegeven om het speels, creatieve kind in jezelf te ontdekken

Een eerste mooie doe oefening is: Sta eens stil bij je kindertijd en herinner je wat het liefst deed. Dat kan bijvoorbeeld kleuren zijn met zo’n hele rij stiften naast elkaar in plastic. Ik weet nog hoe blij ik was toen ik met Sinterklaas een enorme rij met stiften kreeg en een wit papier voor mij lag, ik kan me zelfs de geur herinneren van de stiften. Waarschijnlijk herinner jij je dit ook wel. Het kan veel plezier geven als je een kleurboek voor volwassenen aanschaft en fijn, als vanouds, jouw kleuren uitzoekt en er een prachtige kleurplaat verschijnt. Het gaat er niet om dat het ergens aan moet voldoen. Het kan ontspannend werken en zelfs meditatief uitwerken.

Of misschien speelde je een muziekinstrument die al jaren onaangeroerd in de koffer ligt of in de kamer staat. Pak hem en speel weer eens de melodietjes die je vroeger ook speelde. Voel weer het plezier en vooral hoor de schoonheid van de klanken. Of misschien speelde je vroeger veel met LEGO of Playmobil. Haal het weer eens tevoorschijn. Je ziet ook vaak dat vaders en moeders van kleine kinderen weer helemaal opgaan in het spelen met LEGO of Playmobil omdat het plezier van vroeger ineens weer de ruimte krijgt.

Een tweede oefening is: Verzamel eerst een aantal positieve overtuigingen vanuit hoe jij vroeger als kind kon denken en zijn. Bijvoorbeeld dat je onbevangen kon zeggen tegen een klasgenootje of vriendje of vriendinnetje: Dat vind ik niet leuk, en daarmee je grens aangaf. Dus de overtuiging: Ik mag grenzen stellen. Of een herinnering van dat er in ieder geval één iemand was waarbij je merkte dat diegene je serieus nam. Ook al was het de kleuterjuf of je oma. Het kan hebben gemaakt dat er de overtuiging in je was: ‘Hé ik ben het waard om serieus genomen te worden, om gezien en gehoord te worden.’ Of een gevoel en overtuiging dat je welkom was.

Als je er vervolgens een aantal duidelijk hebt zoek je een rustige plek waar je even alleen kunt zijn en de positieve overtuigingen hardop voorleest. Voel ook het verschil als je dit rechtop staand doet.

Vervolgens haal je een herinnering, een situatie tevoorschijn, bijvoorbeeld vanuit je werk, of vanuit toen je bezit was met je hobby, of je bij een vriend of vriendin was waarin een van de opgeschreven overtuigingen werkelijkheid waren en werden. Waarop je bijvoorbeeld je grens aangaf of je om aandacht vroeg omdat je het nodig had om gehoord en gezien te worden in iets. Haal weer tevoorschijn hoe dat voelde, ook in je lichaam. Een bepaalde, rust, kracht, harmonie. En sla dit op in je hart. Breng bijvoorbeeld de positieve overtuiging in de ik vorm met je hand naar je hart en voel wat dit met je doet, wat dit ook met je lichaam doet.

Misschien klinkt het nog wat zweverig of ongrijpbaar voor je, maar juist dit voelen ook in je lichaam is van zo’n grote waarde om het werkelijk in je hele zijn op te slaan. Zodat je het ook steeds makkelijker weer tevoorschijn kunt halen waardoor het speelse, creatieve kind steeds meer de ruimte krijgt in jou.

Je begrijpt het zijn een aantal tips en tools, er zijn er veel meer. En als het nog wat lastig is voor je schroom niet om meer hierover te lezen of er mee aan de slag te gaan in therapie.

Podcast Route Levenslust door Mirjam Karssen

Als bemoediging wil ik je nog waardevolle en ware woorden meegeven van Nelson Mandela. Ze krijgen ook een plek op mijn aanstaande nieuwe website. Ik vertaal het vanuit het Engels.

“Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis, dat ons het meeste vrees aanjaagt. We vragen ons af: wie ben ik dat ik schitterend, talentvol, fantastisch zou zijn? Let wel: wie ben je dat je dat niet zou zijn? Er is niets verlichts aan om jezelf zo klein te maken dat andere mensen nooit onrustig zullen worden in jouw buurt. We zijn allemaal voorbestemd om te schitteren, zoals kinderen dat doen. En als wij ons licht laten schijnen, geven we onbewust andere mensen toestemming om dat ook te doen.”

Wil je de podcast luisteren waarin ik bovenstaande vertel dan vind je die via deze link Ontdek het speelse en creatieve kind in jou De volgende keer zal ik stilstaan bij het onderwerp hechting, hoe en in welke mate onveilig gehecht zijn doorwerkt in je volwassen leven. Naar jezelf, in je relaties, zelfs tot in de relatie met God. Dit is ook bedoeld als een aanloop naar podcasts en blogs die daar weer opvolgen. Namelijk vier podcasts en aansluitende blogs waarin ik samen met systeemtherapeut Teo Visser stil sta bij relaties en intimiteit & seksualiteit.

Maar de volgende keer dus eerst een blog over hechting.
Tot die tijd wens ik jou alle goeds, en dat je voeten mogen gaan waar je hart wil zijn.

Archief

Categorieën