Therapie – zwaar en serieus?

by | 23 sep 2016 | Berichten

Onlangs zat ik bij de kapper en waren we wat aan het heen en weer praten over het een en ander, op de manier zoals dat vaak bij de kapper gaat. Tot hij mij de vraag stelde wat voor werk ik doe. Ik vertelde dat ik een eigen praktijk heb voor psychosociale therapie, dat ik mensen help door het bieden van individuele therapie, relatietherapie en trainingen. Het was even stil. Hij zegt op een wat donkere toon: ‘Vind je dat niet naar en moeilijk, altijd maar zwaar en serieus bezig zijn, al die verhalen die je moet aanhoren?’

Ik zeg een beetje verbaasd: ‘Nee, helemaal niet, wat maakt dat jij het zwaar en serieus vindt?’ Waarop hij zegt: ‘Nou, ik heb nog wel eens klanten die hun complete hart tijdens een knip beurt uitstorten, maar dat wil ik écht niet horen, het liefst doe ik dan mijn oren dicht.’ Ik twijfel even of ik hier verder op in zal gaan. Toch begin ik te vertellen. Over met hoeveel plezier ik mijn werk doe. Dat het heus niet alleen maar zwaar en serieus is. Maar dat ik natuurlijk ieder mens met zijn verhaal of hulpvraag wel heel serieus neem en er ook pijnlijke en hele moeilijke dingen aan het licht komen. Die dingen hebben ook eerst licht nodig voordat er positieve beweging en groei komt. Maar er is ook echt ruimte om te lachen! Ruimte om kleine overwinningsfeestjes te vieren omdat het lukt dingen op een andere manier te bekijken of te doen. Het is altijd weer een  nieuwsgierig en hoopvol uitkijken naar herstel, groei en in balans mogen gaan leven. Dit is dus niet saai en serieus. Het geeft juist energie!

Mensen lopen rechter op door het leven. Stralen meer kracht uit en kunnen weer genieten van het leven. Zelfs de uitstraling op hun gezicht verandert!

Terwijl hij met een geconcentreerde serieuze blik zijn werk doet en mijn haar knipt vertel ik verder. Vaak krijgen mensen bij het woord therapie al snel een zwaar en serieus gevoel. Dit terwijl psychosociale therapie juist gericht is op herstel en groei, op overwinning. Je kunt naar de sauna, naar fitness of een schoonheidsspecialist gaan om aandacht te geven aan de buitenkant, waar overigens niks mis mee is. Je buitenkant kan nog zo mooi, perfect en in goede conditie zijn. Maar je gelukkig, tevreden en vrij voelen begint echt van binnen. Je huis kan nog zo mooi gebouwd zijn en perfect tot aan de tuin toe afgewerkt zijn inclusief luxe auto op de oprit, als degene die daar binnen woont niet gelukkig is wordt het belangrijkste gemist. Levensgeluk. Met psychosociale therapie geef je meer aandacht aan die binnenkant. En wat zo mooi en bijzonder is, als je van binnen groeit ga je dat uiteindelijk ook aan de buitenkant zien. groei psychosociale therapie

Mensen lopen rechter op door het leven. Stralen meer kracht uit. Kunnen weer genieten van het leven. Zelfs de uitstraling op hun gezicht verandert! Uiteindelijk ervaren ze al het gedane werk in therapie als een groot cadeau.

Nadat ik afgerekend heb bedank ik tevreden de wat verbaasde maar goedlachse kapper voor zijn werk en stap naar buiten. Geluk begint van binnen, in je hart. Dus leer daar naar te luisteren, zodat je erachter komt wat je werkelijk nodig hebt en wat je dromen zijn. Dan werk je van binnen naar buiten. Stap niet in de valkuil van het luisteren naar wat de mensen van je verwachten, hoe jij zou moeten zijn of hoe je het zou moeten doen. Als christen is het belangrijk Gods hart te ontdekken. Zijn Liefde voor jou. Vanuit die Liefde mag je ook naar jezelf kijken. Ontdekken wat Zijn plan en bedoeling is met jou. Want Hij kent jou als geen ander, Hij is jouw Schepper en weet wat bij jou past en wat je nodig hebt! Een feest zo te mogen leven en werken, samen met Hem!

Archief

Categorieën