Vijf klachten waar veel mensen aan lijden

door | 16 sep 2015 | Artikelen

Veel mensen weten niet meer hoe het is om grenzen aan te mogen geven. Ze laten zich leiden door verwachtingen van anderen, met alle gevolgen van dien, merkt Mirjam Karssen op. De psychosociaal therapeut start binnenkort met de lichaamsgerichte training ‘VAN TOP TOT TEEN- met je voeten op de grond en je hoofd in de hemel’, waarbij thema’s voorbij komen als: Zelfbeeld, Godsbeeld, leren ontspannen, meditatie en lichaamswerk. “Ondanks onze gebrokenheid wil God dat we tot onze bestemming komen,” maakt ze duidelijk.

Mirjam zet vijf klachten op een rijtje waar veel mensen aan lijden:

1. Lichamelijke klachten en pijn door spierspanning

Je hebt pijnlijke en verkrampte spieren, nek of schouders. En het is alsof je hoofd er niet bij hoort. Denk ook aan hoofdpijnklachten, tintelingen, vermoeid zijn en pijn in de buik of maag. Spieren blijven in een staat van paraatheid en kunnen niet meer ontspannen. De huisarts kan geen oorzaak vinden en gooit het op stress. Deze klachten komen steeds meer voor door de veelheid aan prikkels, hoge eisen die gesteld worden, moeilijk kunnen slapen enzovoort. Belangrijk is om te oefenen in het bewust gaan worden van wat je voelt in je lichaam en te leren ontspannen. De cirkel mag en kan doorbroken worden.

Eenzaamheid lijkt vaak een taboe en er wordt weinig over gesproken

2. Eenzaamheid

Eenzaamheid is een naar gevoel en komt voor in alle leeftijdscategorieën. Je kunt je verdrietig, alleen en leeg voelen. Oorzaken kunnen zijn: moeite hebben contact te leggen, leegte na verlies of scheiding, chronische ziekte, moeilijk mensen kunnen vertrouwen, enzovoort. Eenzaamheid lijkt vaak een taboe en er wordt weinig over gesproken. Als christen mag je ontdekken en gaan ervaren dat je leeft en beweegt in en door Hem, Hij erbij is en Hij betrouwbaar is. Vervolgens mag je vandaar uit ervaren en vertrouwen leren door te bewegen naar en met mensen die je vertrouwt, die veilig genoeg voelen om iets mee op te bouwen.

3. Je veel zorgen maken tot angstklachten aan toe

Je zorgen maken kan nuttig zijn als het je aanspoort om in actie te komen en een oplossing te vinden. Maar als je veel bezig bent met ‘wat als’ en ‘worst-case scenario’s’ dan kan het een probleem worden. Angst verlamt je en is de slechtste raadgever. Je chronisch zorgen maken en angstig zijn kost heel veel energie en maakt dat je te weinig nog kan genieten van al het goede wat er ook is. Je kunt je hersenen trainen door kalm te worden, oefenen met leren ontspannen en leren kijken vanuit een ander en positief perspectief in Gods licht.

Je chronisch zorgen maken en angstig zijn kost heel veel energie en maakt dat je te weinig nog kan genieten van al het goede wat er ook is

4. Negatief laag zelfbeeld

Oorzaken hiervan komen vaak vanuit een gemis of gebrek aan fundamentele behoeften die een kind van jongs af aan wel nodig heeft. Denk aan: verbondenheid/hechting, veiligheid, steun, erkenning en bevestiging. Je kunt een verlangen naar goedkeuring en bevestiging hebben doordat je bijvoorbeeld in je leven veel bent gestraft of doordat er veel te weinig waardering naar jou is uitgesproken. Dan wordt het heel belangrijk hoe een ander over jou oordeelt, jou beoordeelt. Je denkt dat anderen beter of belangrijker zijn, je gaat jezelf bekritiseren, je bent op zoek naar waardering en kunt last hebben van depressieve gevoelens. Het is belangrijk waardering alsnog te ontvangen in die fundamentele basisbehoeften en te gaan ontdekken wie je mag zijn in en door God.

5. Prestatiedruk; ‘moeten’ voldoen aan alle eisen

Denk hierbij aan veel te ver over eigen grenzen gaan, moeten bewijzen, controle willen krijgen en houden, je schuldig voelen omdat je niet voldoende hebt betekent voor de ander. Dit ontstaat vaak vanuit de kindertijd. Er waren hoge verwachtingen van jou als kind of je kon het nooit goed genoeg doen en je werd niet genoeg bevestigd in wie jij was. De moed van imperfectie is te laten gaan wie je denkt te moeten zijn (citaat van Brené Brown, red.). Je mag van een moeten, groeien naar een willen en kunnen! Je bent goed en mooi zoals je bent, je mag ontdekken dat God jou een vrije keuze biedt in Zijn aanwezigheid!

Origineel artikel op CIP

Archief

Categorieën