We verwachten te veel van onszelf en anderen

by | 13 dec 2017 | Artikelen, Schrijven

“In ons land worden hoge eisen gesteld aan wie je zou moeten zijn. Het gevaar is dat je steeds meer jezelf voorbij loopt,” stelt Mirjam Karssen. Juist daarom is het volgens de schrijfster zo belangrijk om in verbinding te blijven met Jezus, jezelf en van daaruit met de ander. In haar nieuwe boek ‘Groeikracht’ neemt ze haar lezers mee op een spannende ontdekkingsreis.

Je stelt dat in deze maatschappij hoge eisen worden gesteld aan wie je zou moeten zijn. Kun je aan de hand van een voorbeeld aangeven hoe je dat terugziet?

Ik zie veel mannen en vrouwen die hard hun best doen om het hoofd boven water te houden. Die hard werken om uit de rode cijfers te blijven. Die veel verwachten van zichzelf en anderen. Die hun uiterste best doen om de relatie leefbaar te houden. Allerlei verwachtingen, eisen en gevoelens waar je mee overladen wordt in het leven.Er wordt veel werk, kracht en energie verzet maar ondertussen is er het gevaar dat je steeds meer jezelf voorbij loopt. Je erachter komt dat dit eigenlijk niet is zoals je in het leven wil staan. Je merkt dat de energie opraakt, komt erachter dat zo’n manier van leven je ook niet genoeg bevredigd en dan kan het ook nog eens zo zijn dat je teleurgesteld raakt over jezelf omdat je denkt dat je faalt of tekortschiet. Dat in een wereld waarin je overstelpt wordt met het zogenaamde ideaal plaatje over huisje-boompje-beestje.”
In verbinding met Jezus, jezelf en de ander te blijven is volgens jou de oplossing. Waarom is die verbinding met Jezus cruciaal en hoe verbind ik mij met Hem?“Ik gebruik in mijn boek de eik als metafoor,” maakt Mirjam duidelijk. “Diep geworteld, een boom die stormen heeft doorstaan, in balans is en zich constant uitstrekt naar licht en zuurstof. Je mag zelf ook worden als een eik, geworteld in Gods liefde en jezelf uitstrekkend naar licht en leven van God. Als je wilt groeien tot een boom van een man, een boom van een vrouw, geworteld in Zijn liefde, je elke keer weer uitstrekkend naar Hem is het nodig Hem onophoudelijk door alles heen op te zoeken. Door stil te worden bij Hem krijgt Hij de ruimte, van daaruit mag je ontvangen van Hem om vervolgens weer op te kunnen staan vanuit Zijn opstandingskracht. Door alles heen in verbinding zijn met Hem.”

In verbinding met Jezus én jezelf klinkt als een tegenstrijdigheid, maar dat is niet het geval. Wat bedoel je met ‘verbinding met jezelf’?“ In verbinding met jezelf zou je kunnen omschrijven als dat je niet jezelf voorbij loopt, niet de lat te hoog legt voor jezelf ook niet kritisch of minderwaardig naar jezelf kijkt, maar trouw blijft aan jezelf. Je met mildheid, acceptatie en zonder veroordeling naar jezelf kunt kijken en zo dichtbij jezelf blijft, in verbinding bent en blijft met jezelf en luistert naar wat je werkelijk nodig hebt.

Daarbij mag je leven en bewegen in en door Hem. Dus als christen ontkom je er niet aan te erkennen dat Hij de oorsprong is van jouw bestaan. Hij is erbij, altijd, het is aan jou of je Hem erbij wilt betrekken.” 

Welke concrete handreiking kun je meegeven om krachtig in het leven te staan?

De titel van mijn boek is ‘Groeikracht’. Het woord groeikracht heeft beweging en vooruitgang in zich en die is te bereiken door het volgen van drie stappen: stil worden, ontvangen en opstaan. Eerst mag je stil worden, soms letterlijk stil gezet worden (door bijvoorbeeld een burn-out) om te zien, voelen en begrijpen wat er met je aan de hand is. Als je werkelijk stilte gaat ervaren en jezelf openstelt voor de aanwezigheid van Jezus in dat moment van stilte komt er rust in je denken en kan je lichaam zich gaan ontspannen.

Zo ontstaat er in de stilte ruimte om te ontvangen wat je nodig hebt. Ontvangen is vaak moeilijker dan geven. Er zijn mensen die altijd klaar staan voor de ander en zichzelf daarbij vergeten of wegcijferen. Of die zich minderwaardig voelen. Ontvangen maakt kwetsbaar, als je oprecht en dankbaar kunt ontvangen is het tegelijk een gift naar de ander: ik hoor en zie je, zoals Jezus ons ziet en we met Zijn liefde gevoed mogen worden.Zo krijg je nieuwe energie om op te staan, om in beweging te komen en verder te gaan. Opstaan is niet bij de puinhoop van je leven neer blijven zitten, maar in actie komen en nieuwe levensruimte en bestaansgrond ontdekken. En in die nieuwe ruimte ontstaat groei.”

Het boek ‘Groeikracht’ is ook een doe-boek. Er staan overdenkingen, oefeningen en online luisteroefeningen in. Daarnaast biedt Mirjam ook trainingen aan waarin je nog meer concreet bezig gaat om werkelijk groeikrachtig in het leven te kunnen staan samen met Hem. Klik hier om het boek te bekijken of te bestellen en lees hier meer over het werk van Mirjam.

Bron op CIP

Archief

Categorieën